Zoeken

Evenementen Gaming & gambling

Annual Gaming Industry Event 2024

Geplaatst op 14 februari 2024 door Gaming & gambling

Op vrijdag 2 februari 2024 organiseerde de Gaming & Gambling Praktijkgroep van Kalff Katz & Franssen advocaten en de International Masters of Gaming Law (IMGL) de 19e editie van het Annual Gaming Industry Event in de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam. Bekijk hieronder een videoverslag van het evenement.

Justin Franssen (Partner bij KKF) en Quirino Mancini (President van IMGL) openden het evenement, waarna René Jansen (Voorzitter van de Kansspelautoriteit) en Fedor Meerts (Afdelingshoofd Integriteit & Kansspelen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid) hun keynote speeches hielden.

René Jansen blikte terug op de eerste jaren van de gereguleerde Nederlandse markt voor kansspelen op afstand, waarna hij inging op de topprioriteit van de Kansspelautoriteit in 2024: de zorgplicht. De Kansspelautoriteit streeft ernaar om de gewijzigde beleidsregels verantwoord spelen medio april te publiceren en op 1 mei 2024 in werking te laten treden. Jansen merkte ook op dat de Kansspelautoriteit begrijpt dat exploitanten enige tijd nodig hebben om hun systemen aan te passen aan deze nieuwe regels. Hij ging verder in op reclame en benadrukte dat vergunninghouders niet de grenzen moeten opzoeken, omdat dit kan leiden tot de invoering van een volledig verbod op reclame. Met betrekking tot de Wwft, gaf hij aan dat niet kan worden uitgesloten dat er meer boetes zullen volgen. Wat betreft de bestrijding van de illegale markt gaf Jansen aan dat de capaciteit van de handhavingsafdeling van de Kansspelautoriteit zal worden uitgebreid en dat er vaker zal worden gekeken naar facilitatoren, zoals affiliates, betaaldienstverleners en internet service providers die diensten verlenen aan illegale aanbieders. Jansen eindigde zijn toespraak met een aanmoediging aan vergunninghouders. Hij moedige hen aan om te laten zien dat het beschermen van spelers bij hen structureel op een veel hoger niveau is dan bij illegale aanbieders.

Fedor Meerts richtte zich eerst op de onderwerpen uit de brief van de minister voor Rechtsbescherming van december 2023 (bijv. de noodzaak voor vergunninghouders om contact op te nemen met spelers die een stortingslimiet willen instellen dat hoger is dan €150 (18-23 jaar)/€350 (24 jaar en hoger) per maand), waarbij hij ook aangaf dat deze regels in februari 2024 zullen worden gepubliceerd en naar verwachting eind 2024 in werking zullen treden. Vervolgens keek hij vooruit naar wat er verder in 2024 te verwachten is voor de kansspelsector, zoals de evaluatie van de Wet Kansspelen op Afstand. Meerts benadrukte de noodzaak van een op data gebasseerde discussie en gaf aan dat een belangrijk aspect van de evaluatie zal zijn of spelers voldoende beschermd worden (verwijzend naar zowel kanalisatie als de zorgplicht).

Er werd een interactieve discussie gehouden onder leiding van Frank Tolboom (Partner bij KKF) en Alan Littler (Gaming lawyer bij KKF), waarbij het publiek participeerde door hun standpunt over verschillende dilemma’s kenbaar te maken. Er ontstond een levendige discussie over onder andere: het succes van de legalisering van kansspelen op afstand in Nederland, de rol van brancheorganisaties in het verbeteren van het negatieve imago van de kansspelindustrie en de proportionaliteit van mogelijke nieuwe beperkingen. Dit werd gevolgd door een informele receptie en diner.

Diverse media besteedden aandacht aan het evenement, waaronder Gaming in Holland, CasinoNieuws (hier en hier) en VIXIO Gambling Compliance.

Dit artikel delen

Gaming & gambling

Over de auteur

Ook interessant

Alle Recente ontwikkelingen