Zoeken

Gaming & gambling

Bestrijding van matchfixing onder het kansspelen op afstand regime

Geplaatst op 5 november 2020 door Gaming & gambling

Vanaf de opening van de vergunningverleningsprocedure voor kansspelen op afstand (de huidige officiële prognose is dat dit op 1 Maart 2021 zal zijn) kunnen geïnteresseerden een vergunning aanvragen voor het aanbieden van kansspelen op afstand. Op basis van deze vergunning kunnen onder strikte voorwaarden sportweddenschappen worden aangeboden. Naast bijvoorbeeld de verslavingspreventie- en reclamevereisten moeten zulke aanbieders voldoen aan een groot aantal anti-matchfixingvereisten. Deze regels zijn te vinden in de secundaire wetgeving behorende bij de Wet kansspelen op afstand.

Redenen voor het hebben van anti-matchfixing regels zijn bijvoorbeeld dat matchfixing de reputatie van sporters aantast, de commerciële levensvatbaarheid van de sport en de kansspelindustrie ondermijnt en de integriteit van de sport negatief beïnvloedt. De Nederlandse wetgever stelt daarom een breed scala aan anti-matchfixing eisen aan vergunninghouders. Zij moeten zich onthouden van het organiseren van weddenschappen op wedstrijden of competities, of gebeurtenissen binnen wedstrijden, wanneer (er aanwijzingen zijn dat) matchfixing plaatsvindt. Zij moeten vóór (behoudens enkele uitzonderingen), tijdens en na elke wedstrijd een risicoanalyse uitvoeren en het aanbod van sportweddenschappen controleren op ongewone en verdachte gokpatronen die kunnen wijzen op de manipulatie van wedstrijden. Daarnaast moeten zij informatie over verdachte gokpatronen melden aan de Kansspelautoriteit. Bovendien moeten zij relevante training en opleiding bieden aan hun medewerkers om matchfixing te herkennen. Misschien wel de meest vergaande eis om matchfixing tegen te gaan (die onder het toekomstige kansspelen op afstand regime zal worden ingevoerd), betreft de introductie van een zwarte lijst van wedstrijden en gebeurtenissen binnen wedstrijden waarop geen weddenschappen mogen worden georganiseerd.

  • Tot de wedstrijden waarop geen weddenschappen mogen worden georganiseerd behoren bijvoorbeeld vriendschappelijke voetbalwedstrijden, voetbalwedstrijden voor spelers jonger dan 21 jaar, voetbalwedstrijden van de derde divisie en lagere divisies en duo sulky koersen in de draf- en rensport (d.w.z. rensportwedstrijden waarbij twee personen in een wagentje met twee wielen zitten dat door een paard wordt voortgetrokken).
  • Gebeurtenissen binnen wedstrijden waarop geen weddenschappen mogen worden georganiseerd betreffen bijvoorbeeld weddenschappen over welke speler de penalty nemer is na een gele of rode kaart in een voetbalwedstrijd en het aantal dubbele fouten in een tenniswedstrijd.

Concluderend, in de afgelopen jaren is matchfixing internationaal steeds vaker in de belangstelling komen te staan. De aanpak van de Nederlandse wetgever om uitgebreide regels op te leggen ter bestrijding van matchfixing is dan ook geen verrassing. Geïnteresseerden in een vergunning voor het aanbieden van kansspelen op afstand doen er daarom goed aan deze regels nader te bestuderen.

Mocht u meer willen weten over de regels voor matchfixing onder het regime voor kansspelen op afstand, neem dan gerust contact met ons op via gaming@kalffkatzfranssen.nl. Wij zijn ook beschikbaar voor alle andere vragen over de kansspelmarkt in Nederland. Meer informatie is te vinden op onze website, op: https://www.kalffkatzfranssen.nl/gaming-gambling-media-entertainment-sectoren/gaming-gambling/vergunning-online-kansspelen/.

 

Dit artikel delen

Gaming & gambling

Over de auteur

Ook interessant

Alle Recente ontwikkelingen