Zoeken

Gaming in Holland recap

Geplaatst op 10 juni 2023 door Gaming & gambling

Gaming in Holland recap

Op 8 juni 2023 vond de jaarlijkse Gaming in Holland conferentie plaats. Tijdens de conferentie, welke plaatsvond in Amsterdam, kwamen diverse experts aan het woord over de kansspelmarkt. Zo waren onder anderen Justin Franssen, Frank Tolboom en Alan Littler aanwezig om het kantoor te vertegenwoordigen en presentaties te geven. De conferentie bestond uit een uitgebreid programma, wat leidde tot een dag vol interessante gesprekken, netwerken en gezelligheid.

Frank Tolboom ging met moderator, Karel Ornstein, in gesprek over mogelijkheden omtrent privatisering van de aan de overheid verbonden aanbieders. Hieronder vallen onder andere de Nederlandse Loterij en Holland Casino. Er zijn meerdere factoren die ertoe geleid hebben dat deze discussie weer oplaaide, zoals de 7-jaarlijkse herziening van aan de staat gebonden bedrijven en de evaluatie hieromtrent die de Minister van Financiën het Parlement heeft doen toekomen. Frank besprak de eisen waaraan voldaan zou moeten worden om de markt volledig te privatiseren, waarbij legaliteit en proportionaliteit het meest van belang zijn. Volgens Frank blijven we verder afhankelijk van de resultaten die de vervolgstudie aan het einde van 2023 zal brengen.

Alan Littler besprak het aankomende verbod op ongerichte reclame voor kansspelen. Hij ging daarbij in op wat het verbod inhoudt, maar vooral ook op wat het verbod niet inhoudt. Naast ongerichte reclame wordt ook sponsoring verboden, maar deze termijn is afhankelijk van wanneer de sponsorovereenkomst afloopt. De Webinar van Alan is hier te zien. Justin Franssen ging daarna in gesprek met Peter-Paul de Goeij, Björn Fuchs en Karel Ornstein in gesprek omtrent ‘Thriving in a post-marketing iGaming landscape’.

Ook René Jansen, de voorzitter van de Kansspelautoriteit, was aanwezig om een presentatie te geven. Hij ging onder meer in op het aanstaande verbod op ongerichte reclame voor kansspelen. De boodschap die hieruit voortvloeide was dat de Ksa zich bewust is van de mogelijke vragen die het verbod oproept, waardoor de nadruk in het begin zeker niet ligt op ‘keiharde’ handhaving. Wel is de Ksa voornemens om met aanbieders en affiliates te blijven afstemmen wat werkbaar is en wat niet. Daarbij benadrukt René dat er vertrouwen is in de aanbieders dat zij niet de grenzen opzoeken. Daarnaast roept hij aanbieders op om hun datakluis ofwel de Controledatabank op orde te maken, om een veilige markt te waarborgen. Ook heeft de Ksa afgelopen periode veel onderzoek gedaan naar de zorgplicht van aanbieders, waarvan de Ksa oproept om het gezonde verstand te blijven gebruiken. De afzonderlijke aanbieders dragen samen een verantwoordelijkheid voor het vertrouwen in de sector, zo sluit hij zijn betoog.

 

Dit artikel delen

Gaming & gambling

Over de auteur

Ook interessant

Alle Recente ontwikkelingen