Zoeken

Gaming & gambling

Nieuwe informatie over Centraal Register Uitsluiting Kansspelen

Geplaatst op 15 april 2020 door Chris Adriaansz

Met de inwerkingtreding van de Wet Kansspelen op afstand (die de Wet op de Kansspelen wijzigt en het mogelijk maakt een vergunning voor het aanbieden van online kansspelen te verkrijgen) worden belangrijke nieuwe instrumenten geïntroduceerd om kansspelverslaving tegen te gaan. Eén van die instrumenten is het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS). Voordat een speler kan gokken, moet een kansspelaanbieder controleren of de speler geregistreerd staat in CRUKS. Als dat zo is, mag de speler niet worden toegelaten tot het kansspel (hiertoe wordt artikel 33h geïntroduceerd in de Wet op de Kansspelen).

In maart 2020 had de Kansspelautoriteit, het bestuursorgaan belast met toezicht op de Wet op de Kansspelen, CRUKS-informatiebijeenkomsten gepland voor aanbieders van landgebonden kansspelen (speelhallen en speelcasino’s). Vanwege het Coronavirus zijn deze bijeenkomsten afgelast. Daarom heeft de Kansspelautoriteit besloten de informatie op zijn website te publiceren. Hieronder volgt een kort overzicht van de relevante informatie over CRUKS (voor landgebonden aanbieders, maar wat tevens een inzicht geeft voor online aanbieders). Meer informatie over de impact van het Coronavirus op de Nederlandse kansspelsector is hier te vinden.

Zowel landgebonden als online aanbieders van kansspelen moeten zich aansluiten op CRUKS. Alle aanbieders zullen een programma moeten implementeren om de koppeling met CRUKS mogelijk te maken. Deze koppeling zal op verschillende mogelijk zijn. Eerst zal echter een authenticatie van het systeem van de kansspelaanbieder dienen plaatst te vinden. De Kansspelautoriteit heeft aangegeven in mei 2020 de precieze aansluitprocedure en de technische voorwaarden bekend te maken.

De werking van CRUKS is te beschrijven in drie stappen:

1. De registratie van spelers in CRUKS. Deze registratie kan op twee manier plaatsvinden: vrijwillig en onvrijwillig. Bij registratie op vrijwillige basis meldt de speler zichzelf aan via een webpagina. Bij registratie op onvrijwillige basis wordt een speler door de Kansspelautoriteit in het register geplaatst. Meestal vindt onvrijwillige registratie plaats op verzoek van de kansspelaanbieder of iemand uit de omgeving van de speler.

2. Het raadplegen van CRUKS door de kansspelaanbieder. Dit gebeurt altijd voordat een speler toegang wordt verleend tot het aanbod van kansspelen.

3. Het CRUKS-systeem maakt verbinding tussen de registratie en de raadpleger (de aanbieder). Het systeem geeft aan of de betreffende persoon wel is geregistreerd (HIT) of niet is geregistreerd (NO HIT). Staat de speler in kwestie geregistreerd dan moet hem/haar de te toegang tot het kansspelaanbod worden geweigerd door de aanbieder.

Kansspelaanbieders wordt door de Kansspelautoriteit aangeraden om nu al in overleg te treden met (software)leveranciers van identificatie- en toegangssystemen. Ook geeft de toezichthouder in overweging dat de koppeling aan het CRUKS-systeem mogelijk te combineren is met de eveneens verplichte bezoekersregistratie en leeftijdsverificatie (verplichtingen die worden geïtroduceerd door lagere regelgeving bij de Wet Kansspelen op afstand: het Besluit Kansspelen op afstand). Daarnaast is het voor vergunninghouders van landgebonden kansspelen nu al mogelijk om het bovenvermelde authenticatietraject te starten.

Geïnteresseerd in de vergunningprocedure voor kansspelen op afstand? Meer informatie is te vinden op onze pagina Vergunning online kansspelen.

Kalff Katz & Franssen advocaten is het advocatenkantoor gespecialiseerd op het gebied van kansspelen in Nederland.

Dit artikel delen

Chris Adriaansz

Attorney-at-law

Over de auteur

Chris Adriaansz is werkzaam bij Kalff Katz & Franssen als advocaat in de praktijkgroep Gaming & gambling.

Ook interessant

Alle Recente ontwikkelingen