Zoeken

Gaming & gambling

Kan esports betting een plaats veroveren op de Nederlandse online kansspelmarkt na inwerkingtreding van de Wet kansspelen op afstand?

Geplaatst op 23 juli 2020 door Chris Adriaansz

Aanbieders van sportweddenschappen hebben een aantal moeilijke maanden achter de rug. Daarentegen lijkt ‘esports betting’ minder last te hebben gehad van een wereld die langzaam op slot ging. Sommige kansspelaanbieders en fans kijken dan ook met hernieuwde interesse naar de mogelijkheden voor weddenschappen op esports. De vraag is of esports betting in Nederland wordt toegestaan na inwerkingtreding van de Wet Kansspelen op afstand.

Op het moment dat Wet kansspelen op afstand in werking treedt, wordt het voor veel partijen mogelijk om een vergunning aan te vragen voor het online aanbieden van weddenschapen. Binnen de (toekomstige) Nederlandse markt voor online weddenschappen blijven bepaalde categorieën weddenschappen echter verboden, omdat het onwaarschijnlijk is dat deze weddenschappen zullen voldoen aan de daartoe gestelde eisen. Eén van die categorieën is ‘esports betting’. Deze categorie bestaat uit weddenschappen op competities tussen deelnemers aan diverse computerspellen. Bekende esports competities zijn te vinden in het genre strategiespellen (Starcraft II, Dota, en League of Legends), en het genre shooter spellen (CounterStrike, Call of Duty en Fortnite). De recente groei in esports betting wordt voornamelijk veroorzaakt door online sportspellen. Esports wedstrijden worden wereldwijd uitgezonden en door miljoenen fans bekeken.

In andere landen kan al op esports-wedstrijden worden gewed, op dezelfde manier als bij reguliere sporten. In het (op 3 maart 2020 gepubliceerde) Besluit kansspelen op afstand wordt echter opgemerkt dat esports vooralsnog niet voldoen aan de definitie van sportwedstrijd uit de Nederlandse kansspelwetgeving. Vanwege het feit dat esports-wedstrijden niet onder controle van een overkoepelende organisatie (bijv. een sportfederatie) staan, zijn de waarborgen voor de integriteit van het wedstrijdverloop nog niet adequaat. Om die reden is esports betting in Nederland, ook na inwerkingtreding van de Wet kansspelen op afstand, niet toegestaan.

Desalniettemin, sluit het Besluit kansspelen op afstand de toekomstige erkenning van esports betting niet volledig uit. Een voorwaarde is dan wel dat de esports zich aansluiten bij (wereldwijde) sportfederaties – net als reguliere sporten. Daarbij horen ook de waarborgen over de integriteit van het wedstrijdverloop. Verder is vereist dat esports, op verantwoorde, betrouwbare en controleerbare wijze worden georganiseerd. Daarmee leek de deur voor esports betting al op een kier te staan. Op 9 juli 2020 heeft de Kansspelautoriteit deze mogelijkheid bevestigd. In haar Marktvisie kansspelen (waarover wij vorige week hebben bericht) heeft de Kansspelautoriteit aangegeven dat zij de toekomstige erkenning van esports-competities door sportfederaties niet uitsluit. Bij die erkenning horen dan ook de waarborgen over de integriteit van het wedstrijdverloop. Tot die tijd is esports betting in Nederland, ook na inwerkingtreding van de Wet kansspelen op afstand, niet toegestaan.

Dit artikel delen

Chris Adriaansz

Attorney-at-law

Over de auteur

Chris Adriaansz is werkzaam bij Kalff Katz & Franssen als advocaat in de praktijkgroep Gaming & gambling.

Ook interessant

Alle Recente ontwikkelingen